Apakšizvēlne
Aptauja

Liepājā, renovējot ielas, uz ietvēm tiek iestrādātas reljefās vadlīnijas, kuras paredzētas, lai cilvēkiem ar redzes traucējumiem atvieglotu pārvietošanos:





Lasīt aptaujas rezultātus
Kontakti
Adrese:
Ganību iela 197/205 Liepāja,
LV – 3407

Tālrunis:
+371 63431535,
+371 22007874

Fakss:
+371 63407115

E-pasts:
info@redzigaismu.lv,
liepajas_nb@inbox.lv

kartes attēls Apskatīt kartē

Baneri
18.04.2011

Pasha ir viens no svarīgākajiem pareizticīgo Lieldienu galda ēdieniem. To gatavo no biezpiena, krējuma un olām nošķeltas piramīdas veidā, kas simbolizē Kristus kapu. Ja pashu gatavosiet Zaļajā ceturtdienā, tā turēsies svaiga vēl nedēļu pēc Lieldienām. Tradīcija māca, ka šajā laikā gabaliņš pashas pienākas ikvienam, kas klauvē pie jūsu durvīm, bet īpaši jau tiem, kam neklājas viegli. Recepte no žurnāla „Garšīgs”.
Pashas formas iegūšanai izmanto īpašas saliekamas koka vai plastmasas plāksnītes. To iekšpusē parasti ir iegrebti Lieldienu simboli: pareizticīgo krusts, ziedi, kirilicas burti XB, proti, „Христос Воскрес” (Kristus ir augšāmcēlies!). Taču arī tad, ja šādas formas nav, nevajag atteikties no domas pagatavot pashu.
Biezpiena, krējuma un olu masas noslogošanai vari izmantot kādu lielu sietu, caurduri vai pat jaunu māla puķu podu, taču jebkura forma ir jāizklāj ar audumu, lai pashas masa pa stūriem neizplūstu un arīdzan uzsūktu lieko šķidrumu. Topošo pashu var vienkārši ietīt auduma gabalā tā, lai gali nenāk vaļā, un palikt zem sloga – gaļas dēlīša, uz kura vēl uzlikts kas smags.
No tālāk minētajiem produktiem sanāks 1 liela pasha, apmēram 2 kg smaga. Tās nogatavināšanai vajag apmēram 10 stundas.
Nepieciešams:
1 kg biezpiena
300 g saldā krējuma
160 g sviesta
6 olas
300 g cukura
šķipsna rīvēta muskatrieksta
1 paciņa vaniļas cukura
1/2 tējk. malta kanēļa
100 g žāvētu aprikožu
100 g lobītu mandeļu
100 žāvētu ķiršu
100 g rozīņu
Biezpienu izberž caur sietu lielā katlā. Turpat katlā lej krējumu un pievieno gabalos sagrieztu sviestu. Atsevišķi sakuļ olas, lai baltums pilnībā sajaucas ar dzeltenumu, un lej katlā. Pievieno arī cukuru, muskatriekstu, sēkliņas no vaniļas pāksts un kanēli. Uz mazas uguns visu karsē, nepārtraukti maisot ar karoti. Jābūt ļoti uzmanīgam – šķidrajai masai nedrīkst ļaut uzvārīties; tikko šķiet, ka tā sāks vārīties, katls no uguns jānoņem un jānoliek malā.
 Kamēr masa dziest, sagriež aprikozes sīkos gabaliņos. Mandeles, ja ir vēlēšanās, viegli apgrauzdē (bez tā var arī iztikt) un parupji sakapā. Pievieno biezpiena masai aprikozes, mandeles, ķiršus un rozīnes. Kārtīgi samaisa un pagaršo, vai kā netrūkst. Var papildināt cukura daudzumu vai pievienot rīvētu apelsīna miziņu. Atdzesē, lai masa nedaudz sabiezē, tad žāvētie augļi nenogrims apakšā.
Pashas formu ieliek bļodā, lai ir kur notecēt sūkalām. Izklāj to ar auduma vai marles gabalu tā, lai būtu pēc iespējas mazāk krunku un paliktu pāri, ar ko pārsegt virspusi. Masu vēlreiz apmaisa, lai žāvētie augļi vienmērīgi izkliedējas, un lej formā. Pārsedz ar auduma galu un novieto pashu ar visu bļodu vēsumā. Virspusē uzliek koka dēlīti vai šķīvi un uz tā slogu, lai izspiestu no masas lieko šķidrumu.
Otrā dienā pashu uzmanīgi (tā ir trausla!) atbrīvo no formas, iztin un rotā pēc saviem ieskatiem. 


JAUNĀKIE PROJEKTI
NODERĪGAS SAITES


Šī mājas lapa ir veidota ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas finansiālu atbalstu EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ietvaros
un ar Latvijas valsts finansiālu atbalstu no Sabiedrības integrācijas fonda. Par mājas lapas saturu atbild Liepājas Neredzīgo biedrība.